Aardgasvrij wonen

De gemeente Groningen werkt volop aan de warmtetransitie met als einddoel een comfortabel en betaalbaar warm huis zonder aardgas.

Inleiding

Voor woningen betekent dat: geen cv-ketel op aardgas en geen gasfornuis meer. Maar verwarming via een warmtepomp, warmtenet of een combinatie van verwarmen op groen gas en elektriciteit. En elektrisch koken op bijvoorbeeld inductie.

In ons Warmtetransitieplan hebben we voor de wijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Tuinwijk, Zernike en Kostverloren opgeschreven hoe wij de komende jaren woningen en andere gebouwen aardgasvrij maken. Het Warmtetransitieplan is een verdere uitwerking van het eerdere plan ‘Stap voor stap naar aardgasvrije wijken en dorpen'. Hierin is per buurt in kaart gebracht wat het beste alternatief voor verwarming met aardgas is. 

Warmtenet en Energieloket

In het Warmtetransitieplan richten we ons op 2 zaken. Een warmtenet in het noordwesten van de stad en een totale aanpak voor energiebesparing en verduurzaming in de rest van de gemeente vanuit het Energieloket. Kortgezegd: E-loket en Warmtenet.

Drie alternatieven voor aardgas

Met de kennis van nu zijn er 3 opties om woningen en bedrijven te verwarmen: een warmtenet, volledig elektrisch of een combinatie van elektrisch en groen gas: hybride.

Warmtenet

Hierbij ontvangen woningen heet verwarmingswater uit een collectief warmtenet waarbij warmte door leidingen in de grond naar woningen en andere gebouwen wordt gebracht. Via een ‘warmtewisselaar’ in de woning, komt de warmte in het eigen cv-systeem. Het aanleggen van een warmtenet is duur, maar als de energie relatief goedkoop is, kan het toch een aantrekkelijke oplossing zijn. Warmtenetten zijn het meest kansrijk in wijken met dichte bebouwing en vooral voor huizenblokken/flats met blokverwarming. Voorwaarde is dat er in de ondergrond voldoende ruimte is. Uiteraard moet het water met duurzame energie of restwarmte worden verwarmd.

Geheel elektrisch

Alle verwarming gebeurt elektrisch, met warmtepompen. Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem. De warmtepomp produceert warmte op relatief lagere temperaturen, geschikt voor vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water. Je huis verwarmen via een warmtepomp is alleen haalbaar bij goed geïsoleerde woningen.

Een andere mogelijkheid is om gezamenlijk met één of meerdere buurten in de wijk een collectieve warmtevoorziening te realiseren, met een gezamenlijke (bodem)warmtepomp.

Hybride

Dit is een combinatie van elektrische verwarming (met luchtwarmtepompen) en een cv-ketel op groen gas voor tapwater en bijverwarming in de koudere periodes. Hiervoor moet voldoende groen gas beschikbaar zijn. In de landelijke gebieden van de gemeente Groningen kunnen pelletkachels ook een oplossing zijn. Op termijn zou het groene gas ook kunnen bestaan uit een alternatief zoals waterstof. Een hybride oplossing kan ook een tussenoplossing zijn. Daarbij wordt fors minder aardgas gebruikt.

Meer informatie over warmtepompen leest u op Energieloket Groningenexterne-link-icoon.

Kaart alternatief per wijk

Alle gemeenten moeten van de rijksoverheid uiterlijk in 2021 de alternatieven voor aardgas en een planning in beeld hebben gebracht. We hebben voor alle 138 buurten in de gemeente Groningen een eerste beeld van het mogelijke alternatief voor aardgas. Dit eerste beeld is gebaseerd op theoretische modellen. Het geeft per buurt een inkijk in welk alternatief voor aardgas het meest aantrekkelijk lijkt.

Welke buurten eerst?

De gemeente heeft de leiding over de wijken en buurten waar wordt gewerkt aan een warmtenet. In Groningen wordt nu gewerkt in de wijken Friesestraatweg, Kostverloren, Paddepoel Noord, Paddepoel Zuid, Selwerd, Tuinwijk, Vinkhuizen Noord, Vinkhuizen Zuid en Zernike Campus.

Onder de noemer NWA30 (Noordwest Aardgasvrij 2030) is het doel deze wijken voor 2030 aardgasvrij te maken. Bewoners in deze wijken krijgen een aanbod om zich aan te sluiten op het warmtenet. Op dit moment nemen 4.500 bewoners warmte af van WarmteStad.

Geen warmtenet?

We willen dat we zoveel mogelijk en zo breed mogelijk aan het werk gaan met de warmtetransitie. Dat betekent dat we naast onze aanpak NWA30, alle andere bewoners adviseren aan de slag te gaan. Het gaat hierbij om alle wijken, buurten en dorpen buiten het NWA30 gebied. De meeste van deze gebieden zijn aangemerkt als hybride of all-electric.

Voor iedereen die aan de slag wil en duurzamer wil wonen is er Duurzaam Groningen. Duurzaam Groningenexterne-link-icoon adviseert en informeert bewoners, organisaties, lokale initiatieven en bedrijven, verbindt partijen aan elkaar en activeert bewoners. Zo zijn er inkoopacties en kunnen inwoners gratis een energiecoach aanvragen die bij de mensen thuis tips geeft over energie besparen. Ook organiseert Duurzaam Groningen activiteiten, zoals de Duurzame Huizendag en bijeenkomsten in wijken en buurten.

Wat kunt u nu al doen?

Los van welk nieuw energiesysteem er ook wordt bedacht, kunt u als huiseigenaar al beginnen met maatregelen om uw huis te verduurzamen. Zo is een goed geïsoleerd huis met een lage warmte- en energievraag klaar voor bijna elk mogelijk energiesysteem. Ook bespaart u op energie en dus op uw maandelijkse energierekening.

  • Het is altijd een goede stap om te beginnen met isoleren. Door isolatie hebt u minder warmte nodig. U hoeft dus minder warmte op te wekken met een warmtepomp of minder warm water af te nemen van het warmtenet.
  • Een onderdeel van isolatie is kierdichting. Uit onderzoek is gebleken dat dit nog vaak een probleem is in de Groninger huizen. Het is vaak een makkelijke en relatief goedkope oplossing om snel te besparen.
  • Behalve isolatie is duurzame opwek van elektriciteit ook altijd een goed idee. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op uw dak. Of door mee te doen aan collectieve acties zoals het zonnepark Vierverlaten.
  • Het koken op gas kunt u vervangen door te koken op elektriciteit. Bijvoorbeeld via inductie. 
  • Maatregelen kunt u goed nemen op natuurlijke momenten. Bijvoorbeeld bij een verbouwing, bij de aanschaf van een nieuwe vloer of keuken of bij een verhuizing. Dan hebt u namelijk maar één keer gedoe. Maak gebruik van dit soort logische momenten om uw huis te verduurzamen.
  • U kunt natuurlijk al direct beginnen met kleine maatregelen zoals led-verlichting, radiatorfolie, tochtstrippen en een duurzame energieleverancier.
  • Is uw huis goed geïsoleerd? Dan kunt u kijken naar een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp zodat u ook echt van het aardgas af kunt. Laat u hiervoor goed informeren. Een goede tussenstap is een hybride warmtepomp. Hiermee bent u nog niet van het aardgas af maar kunt u toch al tot zo’n 40% besparen op uw gasverbruik.

Voor advies kunt u terecht bij Energieloket Groningenexterne-link-icoon. Ze kunnen u ook helpen met de uitvoering. Meer informatie over verduurzaming vindt u ook op de website van Milieu Centraalexterne-link-icoon. Daar staat bijvoorbeeld een handig stappenplanexterne-link-icoon.

Meer informatie